Going Green #2: verduurzamen met een klein budget

Het is alweer even geleden dat ik de vorige blog schreef in het thema 'Going Green'. Het vervolg heeft even op zich laten wachten omdat ik probeer te verduurzamen in kleine stapjes. Een fijne manier hiervoor vind ik om telkens als je iets nieuw moet kopen, te kiezen voor een duurzamer alternatief. Dus iets dat langer meegaat en/of van duurzaam materiaal is gemaakt.

Zo maak je eerst nog optimaal gebruik van de producten die je al hebt - want zomaar weggooien is natuurlijk ook zonde - en vervang je stukje bij beetje je spullen voor milieuvriendelijkere alternatieven. Jammer genoeg heb ik al snel gemerkt dat producten met een 'groen', 'bio' of 'eco' label al snel meer kosten dan de reguliere producten. Maar gelukkig zijn er ook betaalbare opties die goed in een kleiner budget passen. In deze post deel ik een aantal van zulke dingen die ik zelf de afgelopen tijd heb gekocht.

Natural Bottle

Jaaa, het werd hoogste tijd dat ik eindelijk overging van wegwerpflesjes op een herbruikbare drinkfles. Ik kocht voorheen altijd regelmatig een waterflesje in de supermarkt en vulde deze vervolgens steeds na met kraanwater. Maar aangezien deze flesjes niet gemaakt zijn voor hergebruik is dat niet optimaal. Bovendien ben je natuurlijk uiteindelijk goedkoper uit als je 1 keer een goede fles koopt die je opnieuw en opnieuw hergebruikt. Dus nu eindelijk, na wat research, een waterfles aangeschaft die volgens de producent een leven lang meegaat.

Ik hoef je niet te vertellen hoeveel plastic er bespaard kan worden door standaard één en dezelfde fles opnieuw te vullen in plaats van steeds nieuwe flesjes te kopen. Er is dan ook een groot aanbod in zulke herbruikbare flessen. Ik koos voor de Natural Bottle. In tegenstelling tot veel andere waterflessen is deze gemaakt van natuurlijke materialen én heeft ook nog een leuk design.


De fles (0,5 l) is gemaakt van suikerriet, en de dop van bamboe en hout. Erg fijn dat deze materialen geen (plastic-)smaak afgeven en je water dus gewoon naar water smaakt. Hoewel de flessen dus bio-based zijn, zijn ze echter niet composteerbaar en moeten als gewoon plastic gerecycled worden.



Natural Bottle is een Nederlands bedrijf. De flessen worden geproduceerd in Europa en geassembleerd in een sociale werkplaats in Nederland en vanuit daar gedistribueerd. Helaas kon ik nergens deze flessen in een fysieke winkel vinden, dus moest ik online bestellen. Dat is dan wel weer jammer, juist omdat het een Nederlands product is en verzending dus helemaal niet nodig is. En oja, het (onnodige) plastic verpakkingsmateriaal kan ook nog wel vervangen worden voor een milieuvriendelijker alternatief..


Dit driehoekjespatroon is toch een stuk leuker dan de standaard Dopper die iedereen al heeft?

Hoe dan ook, tot zover ben ik wel tevreden over de Natural Bottle. De prijs is ook oké: 10 euro per stuk, maar als je er meer tegelijk koopt krijg je al gelijk korting, nice! Wel jammer dat er €4,95 aan verzendkosten bij komt omdat je hem niet in een gewone winkel kunt kopen. Ik ben benieuwd of de belofte dat de fles 'oneindig' meegaat waarheid wordt, maar daar kan ik natuurlijk op lange termijn pas wat over zeggen. De Natural Bottle kan trouwens in de vaatwasser (zonder dop), dus aan de hygiëne zou het niet moeten liggen.

Bio wattenstaafjes van Kruidvat

Zoals gezegd zijn 'groene' producten vaak wat duurder, vooral als ze van een specialistisch duurzaam merk zijn. Maar op producten die sowieso al goedkoop zijn, komt dat prijsverschil ook minder hard aan. Wattenstaafjes bijvoorbeeld. Deze kocht ik altijd zo goedkoop mogelijk, maar onlangs kwam ik erachter dat je voor nét een paar cent meer een milieuvriendelijker alternatief kunt kopen. Gewoon bij het Kruidvat.



Zoals op de verpakking staat, zijn deze wattenstaafjes dus gemaakt van papier en bio-katoen dat niet met chloor is behandeld. In tegenstelling tot de standaard plastic varianten, zijn deze wattenstaafjes biologisch afbreekbaar. En wat mag dat dan kosten? Ter vergelijking: voor de 'gewone' wattenstaafjes van Kruidvat, een verpakking van 200 stuks, betaal je €0,39 en voor deze 200 'bio sticks' €1,49. Wel een stukje duurder dus, maar aangezien het toch maar om één euro gaat vind ik het prima te doen.

Er zijn trouwens in dezelfde lijn ook bio wattenschijfjes van het Kruidvat. Maar ik ben zelf van mening dat wattenschijfjes helemaal niet wegwerp hoeven te zijn. Ik ben dan ook van plan om over te gaan op wasbare 'wattenschijfjes' (om het maar zo te noemen, want is dan natuurlijk niet meer van watten). Iemand al ervaring mee?

Biologische schoonmaakartikelen van de Action

Nog een winkel waarvan je misschien niet bepaald duurzame artikelen in het assortiment verwacht: de Action. Maar de Action verkoopt de schoonmaakmiddelenlijn 'A Good Clean', met producten die biologisch afbreekbaar zijn. De lijn bevat allesreiniger, afwasmiddel, keukenreiniger, badkamerreiniger en luchtverfrisser. En echt helemaal niet duur: van €0,97 tot €1,27 per stuk. 

De producten die ik tot nu toe heb gebruikt werken prima en hebben verschillende fijne geuren, ook niet onbelangrijk. Minder belangrijk, maar wel leuk, is dat de verpakkingen er heel gezellig uitzien; was het niet vanwege het biologische aspect, dan had ik ze om die reden als nog gekocht. Want met zulke vrolijke flesjes wordt schoonmaken bijna leuk ;)
Je vraagt je misschien af of het wel kan, echt biologische schoonmaakmiddelen voor zo weinig geld. Ik ben geen bio-expert dus duik niet in de details, maar als je hier wel benieuwd naar bent, verwijs ik je graag naar deze blog van Monique van der Vloed. Zij ging wel op onderzoek uit. Haar conclusie in het kort: de producten zijn niet 100% ecologisch maar zijn in ieder geval een veel betere keuze dan reguliere schoonmaakmiddelen. En met die kleine prijsjes heb je dus geen reden meer om níét voor deze betere keuze te gaan, als je het mij vraagt.

Too good to go

Dit is mijn favoriete tip om met weinig geld bij te dragen aan een duurzamere wereld. Too good to go is een gratis app die je in staat stelt om voor een klein bedrag een pakket met eten te 'redden' van de afvalbak. Aangesloten horeca-gelegenheden en winkels kunnen verse producten op deze manier toch nog verkopen zodat het niet hoeft worden weggegooid. 

Je weet nooit wat je precies krijgt, want in zo'n 'Magic Box' gaat van alles wat op die bepaalde dag overblijft en dat kan natuurlijk dagelijks verschillen. Vaak staat de waarde van de box erbij vermeld, zodat je kunt zien hoeveel je bespaart (denk aan een box voor bijvoorbeeld €4,95 gevuld met producten ter waarde van €15,-). Too good to go is dus win-win: én je gaat voedselverspilling tegen, én je krijgt verse, lekkere producten voor een extra voordelige prijs. Zo lang je niet al te kieskeurig bent en veel lust, kun je je dus voor een prikkie lekker laten verrassen!


Het magische moment van het uitpakken van de mysterieuze box... Wat zal erin zitten?

Hoe het precies werkt? De app is gratis te downloaden voor Iphone en Android. Aan de hand van je locatie kun je zien welke locaties bij jou in de buurt er meedoen en welke op dat moment een box om te redden hebben. Het aanbod is erg afhankelijk van waar je woont, ik heb het idee dat in de grotere steden de meeste opties zijn en in kleinere plaatsen nog niet zoveel (maar hoe meer mensen het ontdekken, hoe beter dit hopelijk wordt!). Soms kun je de dag zelf nog iets kopen en ophalen, soms 'reserveer' je vast voor morgen. Je betaalt makkelijk via iDEAL en hoeft bij het ophalen alleen maar je digitale bon te laten zien.



Ik testte Too good to go onlangs voor het eerst met een Magic Box van de kantine van de HAN bij mij in de buurt. Voor €2,95 kreeg ik boterhammen rijkelijk belegd met roomkaas en komkommer, vanillevla met granola, een bekertje Optimel en een appelmuffin.



Over het algemeen krijg je van Too good to go dus verse producten die je het best diezelfde dag nog op kunt maken. Zeker bij zo'n kantine is dat zo. En in dit geval kon ik deze box tussen 4 en 5 ophalen, wat betekent dat ik een nogal late lunch had. Logisch natuurlijk wel, omdat het gaat om overgebleven producten, maar zo geldt dus ook bij avondeten dat je dit soms pas na half 8 's avonds bijvoorbeeld op kunt halen. 

Maar er doen ook bakkerijen en zelfs supermarkten mee, waarbij dit minder een issue is. Vaak zitten daar ook producten bij die je nog kunt invriezen voor later bijvoorbeeld. Ga ik binnenkort ook proberen te scoren! Er zijn altijd maar een beperkt aantal boxen per locatie beschikbaar, dus je moet wel een beetje geluk hebben..

Kende jij al deze betaalbare duurzame keuzes al? Als je zelf nog goede tips hebt die in de rijtje passen, let me know!

---
Pin voor later!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Going Green #4: Wasbare wattenschijfjes

Ecuador: een introductie

Deze 10 unieke planten zijn eyecatchers voor je interieur