7 Stairs Canyon: avontuurlijke dagtrip vanuit Brasov, Roemenië

In een eerdere blog schreef ik al over de roadtrip die ik onlangs maakte door Roemenië, van Timisoara naar Brasov. Het hoogtepunt van die trip was voor mij de een-na-laatste dag, toen we vanuit Brasov naar de 7 Stairs Canyon gingen. Een prachtig gebied waar je kunt genieten van natuur en avontuur. Lees er alles over in deze blog, inclusief tips voor als jij hier ook heen wil!
De kloof is moeilijk goed op de foto te krijgen, en in het echt veel mooier. ;)
Watervallen in een kloof
Even bij het begin beginnen: wat is de 7 Stairs Canyon eigenlijk? Het is, zoals de naam aangeeft, een soort kloof. Hier doorheen stroomt water, wat meerdere watervallen vormt en hier kun je via ladders langs omhoog klimmen. Een bijzondere hike, zoiets heb ik niet eerder ergens anders gezien. De watervallen (en dus ladders) zijn niet enorm hoog, en de hike is dan ook niet al te lang, in 30-45 minuten ben je er wel doorheen (beetje afhankelijk van hoe druk het is). 
Maar, belangrijk om te weten is dat de 7 Stairs Canyon middenin een natuurgebied ligt. Je rijdt dus niet zomaar met de auto naar de ingang.


Foto vanuit de kloof
Vanaf de parkeerplaats is is het nog een aardig stuk (ongeveer een uur?) wandelen naar de Canyon. En oja, dit is in de bergen, dus het is een lekkere klim omhoog. Maar prima te doen, en een erg mooie omgeving dus deze wandeling is zeker geen straf! Volg route 'geel' om bij de canyon uit te komen. De rode route brengt je naar een uitzichtpunt maar dan kom je niet bij de canyon. Eenmaal in de buurt van de canyon, zie je vanzelf een huisje waar je je entree kunt betalen om de canyon in te mogen (10 lei, zo'n €2,50).



Let trouwens even op als je hier met de auto naartoe gaat. De bergketen waar de canyon in ligt, Piatra Mare, is ongeveer 20 minuten rijden vanuit Brasov. Maar wij typten '7 Stairs Canyon' in op Google Maps en werden niet helemaal de goede kant op gestuurd.. Je kunt navigeren naar Strada Piatra Mare en komt dan vanzelf een bordje tegen waarop de canyon staat aangegeven (Canionul Sapte Scari in het Roemeens).

Instant adrenaline

Vanwege de watervallen waar je vlak langs omhoog klimt, is deze hike het beste om te doen in de zomer. Je kunt namelijk nogal wat spetters opvangen - maar echt nat word je niet, hoor. Ik geloof dat de canyon ook een aantal maanden dicht is in de winter maar dit weet ik niet precies. Goed om in ieder geval even te checken voor je gaat!



Je klimt dus via meerdere, metalen ladders omhoog. De meeste zijn niet heel hoog maar er was er eentje bij waar ik toch wel lichte hartkloppingen van kreeg - heb je hoogtevrees, dan moet je misschien even 2 x nadenken of dit wel wat voor jou is. Vooral ook omdat je de ladders zonder enige zekering of iets op klimt, terwijl ze ook nog eens nat en daardoor enigszins glibberig zijn. Goede grip en kracht in de armen zijn dus wel handig. Maar tegelijkertijd maakt dit deze hike spannend op een goede manier: instant adrenalinestoot!
Deze was dus hoooog

Oh en nog een leuk feitje voor de echte thrillseekers: De bossen/bergen rondom Brasov staan bekend als leefgebied van beren. Daar word je dan ook voor gewaarschuwd als je het Piatra Mare gebied betreedt, met (onleesbare Roemeense) borden. Maar ook onze Airbnb host waarschuwde ons ervoor en gaf zelfs tips wat te doen als we een beer tegen zouden komen. Dus blijkbaar kun je het maar beter serieus nemen.. Wij hebben er overigens niet mee te maken gekregen ;)

De canyon en het gebied eromheen vond ik erg mooi. De omstandigheden (licht/donker en nattigheid) maakten het lastig om goede foto's te maken. Dus wat ik vooral wil zeggen is: dit is echt een plek die je lekker zelf moet beleven, in het echt is het alleen maar mooier en leuker!


Naar beneden: zipline!

Al tijdens de wandeling naar de canyon zagen wij veel kabels gespannen van boom naar boom. En op een gegeven moment werd ons vermoeden bevestigd: dit waren ziplines! De wandeling door de canyon voert je uiteindelijk weer terug naar het beginpunt, met het houten huisje. Vanaf hier kun je beginnen met ziplinen (oftewel tokkelen) naar beneden. Dit kost 100 lei per persoon, dus net iets meer dan €20,-. 

Ik kan je vertellen: je krijgt echt heel veel waar voor je geld! Het is een lange zipline route, helemaal naar beneden (wij vonden het uiteindelijk zelfs iets té lang.. maar het scheelt al als je je daarop in kunt stellen van te voren). Máár daar staat tegenover dat de route erg mooi en indrukwekkend is, met lange en kortere lijnen dwars door de bossen en over beekjes en ander moois. Sommige stukken vond zijn ook echt hoog en vond ik best spannend - vooral wanneer je vanuit een hoge boom via een laddertje naar beneden moest klimmen om bij de volgende lijn te komen.. 



Kortom: hou je van afwisseling en avontuur, dan is het zeker een aanrader om de 7 Stairs Canyon af te sluiten met het tokkelen naar beneden in plaats van te wandelen!

Insider tips

Uit eigen ervaring kan ik nog een paar handige tips met je delen, om jouw dagtrip net even wat beter te maken:
- Ga van te voren naar het toilet: tijdens de wandeling en bij de canyon zelf is geen wc, dus houd daar rekening mee als je liever niet wildplast..
- Neem genoeg eten en drinken mee. Net als het gebrek aan wc's, is er ook niets te eten of drinken te krijgen in dit gebied (wel in de buurt van de parkeerplaats, maar daar heb je niet zoveel aan als je al met de wandeling begonnen bent). Aangezien de hele trip best een paar uur kost, is het fijn als je je dorst en trek kunt stillen om optimaal van de natuur te kunnen genieten.
- Trek comfortabele kleren aan die vies mogen worden. Dit is vooral voor als je gaat ziplinen, want dan kom je steeds in aanraking met bomen en toen wij er waren zaten die onder de hars. En aan het eind mijn handen en kleren dus ook... Mijn jas is niet schoon geworden in de was :(
- Neem een rugtas mee in plaats van een handtas/schoudertas. Dit is het makkelijks bij het beklimmen van de ladders en ook zeker tijdens het tokkelen, dan heb je liever geen last van een losse tas.

Zo, volgens mij is dat wel zo'n beetje alles wat je moet weten voor je trip naar de 7 Stairs Canyon in Roemenië! Ga jij hierheen en wil je nog meer weten, vraag dan gerust. Ik kan het alleen maar aanraden :)

---
Pin voor later!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Going Green #4: Wasbare wattenschijfjes

Ecuador: een introductie

Deze 10 unieke planten zijn eyecatchers voor je interieur