Roadtrip door Roemenië: Timisoara - Sibiu - Brasov


Als ik denk aan vakantiebestemmingen is Roemenië niet het eerste land dat in me opkomt. Maar omdat we uitgenodigd waren voor een bruiloft in Timişoara, vlogen we naar deze stad en besloten er een week vakantie van te maken. We huurden een auto om het land verder te kunnen verkennen. De route ging langs Sibiu, Kasteel Bran en Braşov, en vanaf daar weer terug naar Timişoara voor de terugvlucht. 
In deze blog lees je meer over de highlights van deze trip en verdere tips om zelf je Roemenië-roadtrip te plannen! Want mijn conclusie verklap ik vast: Roemenië is een divers land dat veel te bieden heeft, en het is ook nog eens heel betaalbaar, dus zéker de moeite waard!

Uitzicht vanuit Kasteel Bran
Start: Timişoara

Helaas gaan er vanuit Nederland geen directe vluchten naar Timi
şoara en zijn vluchten met overstap vrij prijzig én duren onnodig lang. Daarom kozen wij voor een rechtstreekse budgetvlucht vanaf Charleroi. Wel nog een stukje rijden naar en van het vliegveld, maar uiteindelijk was dit qua kosten en reistijd toch de beste optie. Een andere mogelijkheid is om te vliegen naar Belgrado, vanuit hier ben je met de bus in zo'n 2,5 uur in Timişoara.

Wij hadden direct vanaf het vliegveld een auto gereserveerd, maar je kunt ook prima een taxi/Uber nemen (vrij goedkoop in Roemenië) naar de stad en pas een auto huren vanaf het moment dat je door gaat reizen. In Timişoara zelf heb je hem namelijk niet per se nodig, zo groot is het er niet. Wij bleven er zo'n 3,5 dag vanwege de bruiloft (+ brakdag), maar ik denk dat je er anders aan 2 dagen genoeg hebt.


Timişoara is een pittoreske stad die nog niet erg toeristisch is. En dat vind ik altijd fijn, want het versterkt toch je vakantiegevoel als je niet elke paar minuten Nederlanders tegenkomt ;). De stad is prima te voet te verkennen. Ondanks dat het niet heel groot is, is er genoeg moois te zien, met name in het oude centrum dat vol staat met sierlijke kleurrijke gebouwen.

Free walking tour

Wij liepen mee met de 'Timisoara Free Walking Tour', die erg aan te raden is. Een leuke, vlotte gids die met passie heel veel wist te vertellen over allerlei delen en de geschiedenis van de stad. Hij vertelde ook van alles over Roemeens eten en drinken (ehh zeg maar gerust 'drank'), en had zelfs een fles Rakija mee zodat we met z'n allen een typisch Roemeens shotje konden nemen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat had ik nog nooit meegemaakt bij een tour! Het is wel lekker typerend voor Roemenië, want Roemenen houden wel van een drankje. ;)

Aan het eind van de tour bepaal je zelf hoeveel je het waard vond (vrijwillige fooi). Heel handig ook vond ik dat je je e-mailadres aan het eind kon doorgeven, om tips te ontvangen met o.a. suggesties voor restaurants, cafés en meer.

Praktische info: In Roemenië hebben ze geen euro's, maar betaal je in Lei. 1 euro is ongeveer 4.5 - 4.7 lei.

Piata Unirii
Timişoara's highlights

Met een walking tour weet je gelijk zeker dat je de highlights van een stad hebt gezien. Wil je toch liever zelf op pad, dan zijn dit de plekken die je niet mag missen: Piata Unirii (Union Square), hier vind je ook het mooie Baroque Palace waarin Timi
şoara's kunstmuseum gevestigd is; Piata Victoriei (Victory Square), met aan de ene kant het operagebouw en aan de andere kant de Orthodoxe kathedraal, Piata Livertatii (Freedom Square), en het straatje vol met paraplu's Strada Alba Iulia (ik weet alleen niet zeker of dit permanent of tijdelijk is, maar aangezien het grenst aan het Piata Victoriei kun je makkelijk een kijkje nemen).

Daarnaast is het ook leuk om te wandelen langs de rivier, de Bega. Aan de ene kant van de rivier kom je door verschillende parken, waaronder het rozenpark Parcul Rozelor, en aan de andere kant zitten allerlei leuke terrassen en restaurants.

Uit een credo als 'Pork is a vegetable' blijkt wel hoe belangrijk vlees is in de Roemeense keuken. Maar bij Casa Bunicii zijn er gelukkig ook opties met meer vitaminen, zoals deze heerlijke salade van gegrilde groente met burrata. 

Eten en drinken op z'n Roemeens

Over restaurants gesproken: ik deel graag nog een paar tips van locals met je, die we kregen van onze Roemeense vrienden en de walking tourgids.
  1. Casa Bunicii (vertaling: Oma's huis) is een restaurant waar je traditioneel Roemeens kunt eten (dit betekent: veel vlees). Het zit een stukje uit het centrum maar is goed te lopen, wij hebben hier heerlijk gegeten in een gezellige setting en het is niet duur.
  2. Vinto is een wijnbar in het centrum. Ik ben hier zelf niet geweest maar we hebben wel op andere plekken Roemeense wijn gedronken en dat is prima aan te raden! Ook al staat Roemenië niet per se bekend als wijnland. Bij deze wijnbar hebben ze overigens ook internationale wijnen. Dit is wel een wat duurdere plek.
  3. Bij D'Arc pe Mal kun je lekkere drankjes drinken op een leuke locatie: dit is namelijk een boot op de Bega rivier. Wij zijn er langs gekomen maar hebben er helaas niet gezeten, maar het zag er veelbelovend uit en werd ook aangeraden door de bruid.
  4. Bij Curtea berarilor kun je alle Roemeense klassiekers proberen: het lokale bier Timisoreana, mici (ook wel mititei, dit zijn een soort gegrilde worstjes), en als toetje papanasi (een soort donut gevuld met kaas).

Volgende stop: Sibiu

Ons plan was om naast Timisoara ook Brasov te bezoeken, maar dit ligt een stuk oostelijker en was dus best een stuk rijden (zo'n 5 uur). We besloten daarom de reis op te splitsen en een tussenstop van 1 nacht te maken in het stadje Sibiu. Als je het niet erg vindt om in één keer door te rijden zou ik dat aanraden, want in Sibiu is niet héél veel te beleven. Maar toch heeft het ook wel weer wat.

Praktische info: Roemenië heeft geen geweldig uitgebreid (snel)wegennetwerk. De gemiddelde snelheid die je kunt rijden is dan ook veel lager dan in Nederland - Google maps maakt over het algemeen goede inschattingen van reistijd!


Sibiu wordt gerekend tot een van de mooiste van Roemenië en was ooit Culturele Hoofdstad. Het is een middeleeuwse stad met een mooi oud centrum. Het is er alleen niet groot, dus in een paar uur heb je alles wel gezien. De belangrijkste highlights zijn Piata Mare (het centrale plein), Pasajul Scarilor (de trappen passage), de vele kerken, de Raadstoren en de Brug der Leugens (niet heel bijzonder om te zien, maar de legende is dat de brug zou instorten als er iemand op staat die nog nooit gelogen heeft). Wat verder typerend is voor Sibiu zijn de 'huizen met ogen' in de buurt van de brug. In de daken zitten kleine raampjes die eruit zien als ogen die je aankijken; when you see it, you cannot unsee it!

Wij bezochten ook het ASTRA openluchtmuseum net buiten de stad (toegang 25 lei pp / 6 lei met studentenkaart). Dit is een groot park waar je lekker kunt wandelen, maar verder vond ik het persoonlijk niet erg bijzonder. Het is een beetje veel van hetzelfde en niet interactief, de meeste gebouwen waren dicht en in de werkplaatsen was niemand te bekennen (hoewel dat ook kan liggen aan het moment dat wij er waren; op een maandag en buiten het hoogseizoen).

Wel nog een fijne tip voor foodies en wijnliefhebbers: je kunt lekker eten en drinken bij de 'Weinkeller' in het oude centrum. Zoals je uit die naam vast al afleidt, hebben ze hier héél véél keus in wijn en helpt het vriendelijke personeel je graag een goede keus te maken passend bij je gerecht. Het is een erg sfeervolle plek waar je zowel binnen als buiten leuk kunt zitten, en, zoals we inmiddels van Roemenië gewend zijn, is het niet duur.

Kasteel Bran

Vanuit Sibiu zouden we doorrijden naar een van de meest geroemde kastelen van Roemenië: Kasteel Peleș. Maar HELAAS, dit bleek op maandagen en dinsdagen gesloten.. Gelukkig kwamen we daar wel voor vertrek achter. We kozen ervoor om dan maar een alternatief kasteel te bezoeken - je Roemeniëtrip is namelijk niet compleet zonder kasteelbezoek, want kastelen zijn er in overvloed! Het werd Kasteel Bran, ook wel bekend als 'het kasteel van Dracula'. Toegang kost 40 lei pp, en 25 lei op vertoon van studentenkaart.

Praktische info: Studentenkorting is gebruikelijk bij veel bezienswaardigheden waar je entree moet betalen. Neem dus zeker je studentenkaart mee als je die hebt!


In het kasteel loop je een route door de verschillende kamers en ruimtes, wat ik persoonlijk niet heel spannend vond. Overal is veel informatie te lezen op de borden, ook over de legende van Dracula die verbonden wordt aan dit kasteel: uiteraard is Dracula een fictief personage en heeft die dus nooit het kasteel kunnen bewonen, maar Bran zou wel de inspiratiebron geweest kunnen zijn voor het kasteel dat in het verhaal voorkomt. Ik zeg zóu kunnen, omdat het er slechts een beetje op lijkt en de auteur het kasteel (of zelfs Roemenië) nooit zelf bezocht heeft..

Dus tja, eerlijk gezegd is de hele connectie met Dracula meer een marketingtrucje dan dat het kasteel er echt interessanter van wordt. Ik vond vooral de ligging van het kasteel indrukwekkend: hoog bovenop een rots, tussen de bomen. Maar verder zou ik toch Kasteel Peles verkiezen boven Bran: volgens velen mooier en interessanter, en dus meer de moeite waard (maar dat kan ik dus helaas niet uit eigen ervaring zeggen..)

Eindbestemming: Braşov

Na het bezoek aan Kasteel Bran reden we door naar onze laatste bestemming, de stad Braşov. Wij verbleven iets buiten het centrum in een fijne Airbnb en hebben daardoor eigenlijk niet zo heel veel van de stad zelf gezien. We kwamen namelijk meer voor de natuur; Braşov heeft een heel gunstige ligging met verschillende natuurgebieden in de buurt. Wij hadden helaas maar één volle dag om hiervan te genieten, dus moesten we keuzes maken. We besloten naar de 'Seven Stairs Canyon' te rijden met de auto, en uiteindelijk werd dit voor mij het hoogtepunt van de reis! Hier komt binnenkort nog een aparte blog over.


De volgende dag in Braşov pakten wij vroeg onze spullen om in een keer door terug te rijden naar Timişoara Airport. Al met al vond ik de roadtrip door Roemenië erg geslaagd. Ik word altijd erg gelukkig van de combinatie van steden, cultuur en natuur, en Roemenië heeft op alle gebieden veel te bieden. 

Sowieso is mijn indruk van het land (voor zover je die in één weekje krijgt) heel positief: de plekken die wij hebben bezocht voelden veilig, schoon en de mensen waren vriendelijk en spraken over het algemeen goed Engels. Bovendien vind ik het tof dat het land (nog) niet supertoeristisch is en dat eten, drinken en verblijf er lekker betaalbaar zijn. 

Dus ben je nog op zoek naar een leuke reisbestemming die niet zo voor de hand ligt en waar nog heel veel te ontdekken is? Dan raad ik Roemenië zeker aan!

---
Pin voor later!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Going Green #4: Wasbare wattenschijfjes

Ecuador: een introductie

Deze 10 unieke planten zijn eyecatchers voor je interieur