Tips en oefeningen om je creativiteit te stimuleren

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, maar soms wel lastig om ermee te beginnen. Als je iets gaat maken heb je al snel het idee dat het resultaat mooi, nuttig of in het algemeen 'goed gelukt' moet zijn. Maar daarmee creëer je gelijk een drempel om aan de slag te gaan. Zet dus die verwachtingen aan de kant en begin gewoon. Het is helemaal prima als je van te voren nog totaal niet weet wat het wordt - en óf het iets wordt. Hierbij wat tips om een beetje los te komen, te experimenteren en zo je eigen creativiteit op gang te brengen!

Ik deel graag tips en 'oefeningetjes' met je die voor mij vaak goed werken. En dan geef ik je ook gelijk een kijkje in mijn kliederboek waarin ik al dit soort probeersels maak (niet dus omdat ik ze zo goed gelukt vind, maar gewoon om te laten zien hoe simpel het kan zijn!)



Basic tips, voor je gaat beginnen

- Breng jezelf in een chille, ontspannen stemming, bijvoorbeeld met een lekkere playlist op en een kop thee erbij.
- Maak ruimte om te werken, zodat je je in ieder geval niet belemmerd voelt door een vol bureau of wat dan ook.
- Maak je geen zorgen over fouten: die bestaan niet. (Alleen happy little accidents, om in de woorden van Bob Ross te spreken ;)
- Schaf een schetsboek aan - of nóg laagdrempeliger, gewoon een simpel blanco notitieboek - om in aan de slag te gaan. Zo heb je al je experimentjes bij elkaar, waardoor ze én minder belangrijk lijken (en je dus makkelijker jezelf kunt laten gaan), én zo heb je direct voor een volgende keer een inspiratieboekje klaarliggen!

Oefeningen

1) Om te beginnen, iets waar je eigenlijk niks voor hoeft te kunnen en dat niet mis kan gaan, maar toch een leuk resultaat kan opleveren: het overnemen op papier van gevonden structuren door middel van overkrassen. Begin in je huis, of ga lekker naar buiten, en kijk om je heen op zoek naar structuren. Dat is niet moeilijk, want ze zijn o-ve-ral. Straatstenen, putdeksels, houtwerk, bomen, planten, borden met tekst.. Als je erop let zul je er steeds meer oog voor krijgen. Neem papier mee en een zacht potlood, of krijt bijvoorbeeld. Het papier leg je op het gestructureerde oppervlak en je krast er zachtjes overheen en voilá. Je kunt allerlei losse structuren verzamelen op aparte vellen of juist van alles bij elkaar zetten op één papier: alles is mogelijk! 



2) Nog eentje waar ik zelf altijd vrolijk van wordt: het maken van kleurschema's op basis van een afbeelding/foto/illustratie die je mooi vindt. Kijk welke tinten de boventoon voeren in het beeld, en welke je als 'accent' kunt toevoegen bijvoorbeeld. Ik gebruik zelf (water)verf om de tinten na te maken, zodat je lekker kunt mengen en zo dicht mogelijk bij de originele kleuren kunt komen. Ik vind een totaal van 5 bij elkaar passende kleuren een mooi aantal. Je kunt zo'n kleurenschema vervolgens weer voor andere dingen gebruiken, bijvoorbeeld in je interieur, of om een patroon mee te bedenken... Alles wat er maar in je verbeelding opkomt.



3) Maak een stempel van één figuurtje en creëer hiermee eindeloze verschillende patronen. Hiervoor heb je misschien iets meer materialen nodig, maar je kunt het ook simpel houden. Ik vind het zelf fijn om te werken met een grote gum (bijv. van de Flying Tiger of Hema) en hier met gutsjes een vorm uit te snijden (gum is zacht materiaal en snijdt dus makkelijk). Heb je geen gutsen, dan kun je ook bijvoorbeeld een halve aardappel gebruiken en deze met een gewoon mesje bewerken. Nadeel is wel dat je zo minder precies kunt werken en de stempel uiteraard niet eeuwig kunt bewaren. Heb je andere knutselmaterialen in huis, dan kun je bijvoorbeeld ook een figuur knippen/snijden uit foamplaat of dik karton en deze zelf weer ergens op bevestigen zodat je een 'stempel' krijgt. 



Heb je je stempel eenmaal af, dan kan het echte experimenteren beginnen: draai je figuurtje, houd er ruimte tussen of juist niet, laat je stempels overlappen, gebruik één of meerdere kleuren.. de mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt al snel coole resultaten! Leuk om gewoon te proberen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een volgestempeld vel gebruiken als inpakpapier :)

4) Collage(s) maken met gevonden/verzamelde materialen. Heb je niet zo'n zin om zelf iets te tekenen of schilderen, dan kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag met bestaand materiaal. Ik ben een echte verzamelaar dus heb altijd wel een mapje met frutsels, van verpakkingsmateriaal tot plaatjes/teksten uit tijdschriften maar ook lintjes, stukjes stof, gedroogde plantenblaadjes, ansichtkaarten, foto's.. noem het maar op! 


Knip, scheur, vouw en plak, wees vooral niet bang om iets te verpesten. Voor je dingen vastzet kun je lekker schuiven en proberen tot je een mooie compositie hebt gecreëerd waar je blij van wordt. En die hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en uit talloze stukjes te bestaan, met slechts een paar verschillende onderdelen kun je al een mooi beeld maken! Soms verknip ik ook gewoon iets wat ik eerder zelf heb gemaakt (geschilderd/getekend) om er een interessanter beeld van te maken.

5) Neem een quote of liedje als uitgangspunt en maak hier iets bij wat je erbij vindt passen, of waag je eens aan handlettering. Naast beeld kunnen tekst en melodie ook heel inspirerend zijn en ideeën of gevoelens bij je opwekken. Maak daar gebruik van en probeer eens uit te drukken wat er in je opkomt!



6) Probeer een nieuw materiaal of techniek uit waar je nog geen/weinig ervaring mee hebt. Misschien dat voor jou bovenstaande oefeningen allemaal al een beetje in deze oefening samenkomen, en dat is dan alleen maar goed. Want iets nieuws uitproberen brengt je makkelijk op nieuwe ideeën of er kan ineens 'per ongeluk' iets tofs ontstaan juist omdat je nog niet zoveel controle hebt over hetgeen waarmee je aan het werk bent. 
Ik vind dit een leuke manier om gewoon lekker te experimenteren en haal er dan af en toe ook nieuwe spullen voor in huis. Dat hoeven niet per se (dure) kunstenaarsmaterialen te zijn, hoor! Zo heeft de Action ook een ruim assortiment aan hobbyspullen, bijvoorbeeld. Maar je kunt ook in heel andere hoeken zoeken en bijvoorbeeld 'schilderen' met afwasborstels en sponsjes, of een bouwwerk maken van wattenstaafjes of aluminiumbakjes, heel ouderwets met een kroontjespen proberen te tekenen, of met naald en draad/naaimachine stof gaan bewerken, en ga zo maar door...





Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb door het schrijven van deze blog alweer helemaal zin om creatief bezig te gaan! Ik hoop dat het op jou hetzelfde effect heeft. ;) Just do it!

---
Pin voor later!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Going Green #4: Wasbare wattenschijfjes

Ecuador: een introductie

Deze 10 unieke planten zijn eyecatchers voor je interieur