Checklist: voorbereidingen voor een lang buitenlandverblijf

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, of het nou een uitwisseling is, stage, vrijwilligerswerk of backpacken; er komt best wat voorbereiding bij kijken. Meer dan voor een gewone vakantie. Misschien zit je met je hoofd al op het strand of struin je door de jungle of een idyllisch dorpje. Of ben je druk bezig vakken te kiezen voor je Erasmus exchange. Begrijpelijk, maar vergeet niet dat er daarnaast ook allerlei praktische zaken geregeld moeten worden.

Uit ervaring weet ik dat het allemaal best veel kan zijn en je dan makkelijk het overzicht verliest. Dus zet ik in deze blog een aantal belangrijke algemene dingen op een rijtje. Zelf vertrek ik 2 januari voor 4 maanden naar Ecuador voor stage + reizen, dus hier zijn mijn voorbereidingstips op gebaseerd. Hopelijk ben ik zelf niets vergeten... ;)


1. Check het reisadvies

In het kader van safety first: wel zo verstandig om voor je vertrekt op de hoogte te zijn van wat er speelt in het land waar je naartoe gaat. Waar is het veilig en waar kun je beter niet komen, zijn er eventuele veiligheidsrisico's? Je checkt dit makkelijk door je bestemming in te vullen op deze site: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Het kan ook geen kwaad om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden en in te stellen dat je automatisch een melding krijgt als de situatie verandert. Met deze app heb je ook allerlei handige info bij de hand voor als er iets gebeurt (ziekenhuisopname, paspoort kwijt, etc.).

2. Vaccinaties

Ga je naar een verre bestemming? Check dan altijd goed van tevoren welke inentingen je moet hebben. Soms zijn bepaalde inentingen verplicht en sommigen alleen 'aangeraden'. Bij een lang verblijf in het buitenland worden er soms meer vaccinaties aangeraden dan voor een korte vakantie. Zorg dat je op tijd informeert welke inentingen je nodig hebt, want voor sommige moet je meer dan één prik krijgen met een bepaalde tijd ertussen.

3. Visum

Ook niet onbelangrijk en iets wat je in de meeste gevallen al in je thuisland moet regelen: visa. Voor sommige landen is normaal gesproken geen visum nodig, maar wél als je er langer dan x maanden blijft en/of wilt gaan werken of studeren. Kijk dus even goed wat voor jou van toepassing is! Vaak kun je deze informatie online vinden via de ambassade van het betreffende land. Die vind je makkelijk via deze link.
Vergeet trouwens ook niet de geldigheid van je paspoort te checken - in sommige gevallen (zoals bij Ecuador) moet deze bijvoorbeeld bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

4. Betaalmiddelen

Logisch dat je van tevoren checkt wat de valuta is in het land van bestemming. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je in Nederland vast wat geld wisselen zodat je, eenmaal aangekomen, direct cash op zak hebt. Maar vaak kun je op een vliegveld ook wisselen en/of pinnen - alleen zijn daar soms wel de kosten hoger of de koers ongustiger. Als je die nog niet hebt, kun je overwegen een creditcard te nemen voor vertrek. In het buitenland kun je sommige betalingen en reserveringen alleen doen met een creditcard. Sowieso is het handig om meer dan één betaalmiddel te hebben, zodat je niet zomaar 'zonder geld' komt te zitten. Tip: ING heeft voor studenten een voordelige studentencreditcard, die kost maar €12,50 per jaar.
En tot slot: check of je pinpas wereldwijd te gebruiken is of dat deze op alleen 'Europa' staat. Is meestal een kwestie van simpelweg een instelling aanpassen.

5. Verzekeringen

Toegegeven, voor mij is dit absoluut het minst leuke deel van de voorbereidingen. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel het uitpluizen van verzekeringspolissen. Maar het is wel belangrijk om te weten waar je (al) tegen verzekerd bent en wat je eventueel nog moet regelen. Zo kan het zijn dat je, als je gaat werken of studeren in het buitenland, je Nederlandse zorgverzekering voor die periode niet aan kunt houden. Dit wordt door de Sociale Verzekeringsbank bepaald, door middel van een WLZ-onderzoek. Dit moet je zelf aanvragen. Je vindt hierover meer informatie bij het CAK.
Indien je Nederlandse zorgverzekering van kracht blijft, check dan goed hoe het zit met dekking in het buitenland. Ook kan het verstandig zijn een reisverzekering af te sluiten (als je die nog niet doorlopend hebt). Heb je wel een doorlopende reisverzekering, kijk dan goed waarvoor deze allemaal je allemaal verzekert; er kan bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen Europa/buiten Europa, en een korte vakantie/langer verblijf.
Ik ben zelf wel tevreden over de doorlopende reisverzekering van FBTO, hierbij kun je namelijk het hele jaar door modules aan- en uitzetten zodat je, wanneer je niet op reis bent, alleen de basis betaalt en niet alle extra's.

6. Taal

Als je Engels spreekt kun je je in veel landen waarschijnlijk wel aardig redden. Maar je gaat met meer vertrouwen op pad als je ook (een beetje) de taal spreekt van het land waar je naartoe gaat. Leer bijvoorbeeld hoe je mensen kunt groeten, wat basiszinnetjes en woorden en de getallen (want dan weet je hoeveel dingen kosten enzo). Zeker als je ergens naartoe gaat waar een ander schrift gebruikt wordt dan het onze, is het handig om dit vast een beetje te bestuderen van tevoren want anders kun je geen enkel bord/ticket/etc. lezen. Er zijn natuurlijk allerlei handige apps die je met vertalingen kunnen helpen, maar als je zelf al maar een klein beetje weet kom je sympathieker over op de lokale bevolking dan wanneer je alleen maar naar je telefoon zit te staren.
In een andere blog deel ik mijn favoriete manieren om zelfstandig, dus zonder les, een andere taal te leren en oefenen.

7. Accommodatie

Het is natuurlijk heel afhankelijk van je reis, wat voor accommodatie je nodig hebt. Als je op uitwisseling gaat kun je misschien gewoon terecht op de campus, en als je rondreist kun je kiezen of je van te voren alles vastlegt of op de bonnefooi gaat. In mijn geval blijf ik 3 maanden op één plek, dus ben ik op zoek gegaan naar long term rental. Dit lukte gemakkelijk via de organisatie waar ik stage ga lopen. Mijn tip is dan ook, als je langere tijd op één plek gaat verblijven, om je connecties te gebruiken. Als je die nog niet hebt, kun je bijvoorbeeld op Facebook zoeken naar relevante groepen (expats/internationals in...) om aanbevelingen te vragen en vast online te connecten met mensen ter plaatse.

8. Onderhuur/huisoppas

Ondertussen ben je natuurlijk zelf langere tijd weg van huis, en dan kan het fijn zijn om iemand op je woning te laten passen. Als je huurt scheelt dat bovendien dubbele kosten. Ken je zelf iemand (of via-via) die tijdelijk in jouw huis wil wonen is dat misschien het fijnst. Maar je kunt ook een oproep plaatsen en op die manier een huisoppas/onderhuurder vinden; zorg dan dat je goede afspraken maakt over het gebruik van de spullen, kosten, etc., bijvoorbeeld door het vast te leggen in een contractje.

9. Medisch

Niet dat de gezondheidszorg buiten Nederland automatisch slecht is, maar het kan fijn zijn om ook medisch gezien zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor vertrek. Plan bijvoorbeeld nog even een tandartscontrole voor je gaat en vraag eventuele medicatie extra aan zodat je voldoende hebt voor je reisperiode. De meeste medicijnen mogen zonder verklaring de grens over maar niet alles, dit check je hier.

Als jij ook voor langere tijd naar het buitenland gaat hoop ik dat je wat hebt aan deze checklist! Heb je er nog iets aan toe te voegen, of juist een vraag? Laat dan even een reactie achter.

Ps: Vanaf 2 januari zit ik in Ecuador. Benieuwd naar mijn ervaringen daar? Hou dan mijn blog in de gaten, hier zal ik af en toe een update delen!

---
Pin voor later!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Going Green #4: Wasbare wattenschijfjes

Ecuador: een introductie

Deze 10 unieke planten zijn eyecatchers voor je interieur